Jouw energiebehoefte

Wat jouw energiebehoefte is, ligt aan verschillende zaken. Zo moet je rekening houden met geslacht, leeftijd en hoe actief je bent. Als je je energiebehoefte weet, kan je gericht aan de slag gaan om jouw doel te behalen.

Niet iedereen heeft dezelfde energiebehoefte, zo is er n groot verschil tussen hoeveel kcal iemand nodig heeft. Weet jij hoeveel kcal je nodig hebt?

Nu vind je heel wat manieren op internet om je "ideale gewicht" te berekenen of om te zien hoeveel kcal je nodig hebt, Het staat vol! Maar wat klopt er nu? Om zeker te zijn, vraag je dit best na aan een professional.
De berekening is namelijk niet zo simpel als t lijkt. Een diëtiste of voedingsdeskundige houdt rekening met leeftijd, geslacht, hoe actief je bent enz. Neem ook nooit zomaar een getal qua calorieën omdat je idool, inspiratiebron op insta, je vriendin of coach ook zoveel kcal neemt. Zijn of haar leven én behoefte kan totaal anders zijn dan t jouwe.

Als je je energiebehoefte weet kan je gericht aan de slag met een plan om jouw doel te behalen!
Wil je bijv. op gewicht blijven? Houd je dan aan je energiebehoefte qua kcal.
Wil je afvallen? Ga dan zo´n 500kcal onder je behoefte zitten om op een gezonde manier af te vallen (let op dat je niet onder je BMR uitkomt)
Wil je aankomen? Zorg dan dat je boven je behoefte uitkomt.

Let op! Er is ook een minimum aan kcal die je nodig hebt, jouw BMR.
Jouw Basaal Metabolic Rate. De dingen die ons lichaam automatisch doet, verbruikt energie maar we weten zelf niet precies hoeveel. Daarom maken we gebruik van het BMR, dit is een berekening om te zien hoeveel energie jouw lichaam dagelijks verbruikt in complete rust. In complete rust betekent dat je écht niks doet, je ligt in een aangename temperatuur & hebt een lege maag. Er is dan geen extra energie nodig voor lichamelijke activiteit, de spijsvertering of om je lichaamstemperatuur te behouden. Jouw BMR is ongeveer 2/3e van je totale energiebehoefte. Met jouw BMR als basis gaan we je totale energiebehoefte berekenen. Hierbij houd ik rekening met jouw leeftijd, geslacht, levensstijl en hoe actief je bent.BMRAfvallen is in principe niets meer dan n langere periode minder kcal eten dan je nodig hebt. Al zijn er factoren zoals slaap, hormonen die het je soms moeilijk kunnen maken.
Moet je dan alles afwegen wat je eet en je kcal elke dag tellen?
Nee hoor! Ik kan een weekmenu voor jou maken, dat perfect op jouw behoefte en doel gericht is. Na een tijdje weet je zelf perfect hoeveel je op een dag mag eten, dan wordt het pas echt leuk!

Wil je liever zelf aan de slag? Kies dan voor mijn FITPLAN in combinatie met een handige app als MyFitnessPal. Dan moet je wel het een & ander afwegen om precies te weten hoeveel kcal je die dag gegeten hebt en of je goed bezig bent om jouw doel te behalen.

Sport en extra bewegen helpt je om jouw doel sneller te behalen. Wist je trouwens dat spieren extra energie verbranden? Ga dus lekker bewegen! En je hoeft heus niet FitGirl style keihard naar de gym te gaan. N fijne wandeling of meer met de fiets gaan kan ook al helpen. Doe vooral waar jij je goed bij voelt, zo houd je t veel beter vol. Onthoud, afvallen doe je vooral in de keuken!

In principe maakt het voor je lichaam niet veel uit hoe je aan die kcal komt, dus welke voedingsstoffen je hiervoor eet. Zo zag ik eens documentaire van iemand die met t "hamburgerdieet" was afgevallen! Niet bepaald gezond maar omdat hij onder zijn energiebehoefte bleef, viel hij wel af.

Omdat je gezondheid natuurlijk ook belangrijk is en je lichaam baat heeft bij de juiste verhouding tussen voedingstoffen houden we ook rekening met je Macro´s. Dit is niet alleen belangrijk voor je gezondheid maar ook naar verzadigingsgevoel en energie toe. Zo heb je elke dag eiwitten, vetten & koolhydraten nodig om je lichaam het beste te geven.
Jouw persoonlijke energiebehoefte & macro's laten berekenen?

Dat kan met ---> "Mijn behoefte"


FruityFit