Is vasten gezond?

Intermittent fasting (IF) ofwel vasten is een hype die de laatste tijd heel populair is geworden. De resultaten klinken dan ook super! Gewichtsverlies, het zou je vetverbranding aansporen, helpen tegen diabetes type 2 en je cholesterol verlagen.... Maar is het eigenlijk wel gezond om te vasten?

Vasten, wat is dat nu eigenlijk?

Bij intermitted fasting of vasten gaat het er vooral om wanneer je eet & niet zo zeer wat je eet. Als je dit eetpatroon (tijdelijk) volgt dan wissel je periodes van eten af met periodes waarin je niet eet. Het vasten duurt altijd langer dan de periode waarin je wel eet. Er zijn verschillende schema's om te vasten. Enkele voorbeelden:

16/8 schema
Binnen dit schema eet je 8 uur per dag, gevolgd door 16 uur vasten. Als je bijvoorbeeld om 20u s'avonds begint te vasten, mag je de dag erna om 12u pas je eerste maaltijd eten.

5:2 dieet
Wie dit dieet volgt, vast 5 dagen NIET. Deze 5 dagen probeer je je normale calorie inname naar behoefte aan te houden. De andere 2 dagen is er een strenge restrictie. Je vast dus niet écht maar je eet die 2 dagen wel veel minder calorieën. De richtlijn hier is zo'n 600 kcal / dag voor mannen & 500 kcal / dag voor vrouwen.

24 uur vasten
Hierbij wordt 1 a 2x per week een moment van volledig vasten ingepland. 24 uur achter elkaar. Op dagen dat er wel gegeten wordt mag je je behoeftes niet overschrijden.

Er zijn nog heel wat andere schema’s, maar het komt allemaal op hetzelfde neer: vasten en eten op vaste momenten.


DUS, DAN GA IK SOWIESO VERMAGEREN?
Uit verschillende onderzoeken waarbij zwaarlijvige vrouwen vasten getest hebben, bleek dat zij effectief wat gewicht verloren waren ten opzichte van de controle groep, die niet hebben gevast. Als je al die verhalen hoort, zou je bijna denken van wel! Maar helaas...  
Het is niet gegarandeerd dat je gewicht verliest wanneer je aan IF doet. De grote fout die er rond vasten bestaat, is dat je tijdens de uren dat je wel mag eten, alles mag eten! maar zo werkt het niet. Eigenlijk werkt vasten alleen in combinatie met een gezonde levensstijl. Het is dus voornamelijk de bedoeling dat je tijdens de uren dat je wel mag eten, gezond en voedzaam eet & rekening houdt met je behoeftes. Je gaat gewicht verliezen wanneer je minder kcal opneemt dan dat je verbrand.

FABEL
. Het grote gewichtsverlies dat belooft wordt, is wel wat overdreven.


SPORTEN TIJDENS HET VASTEN HELPT OM MEER VET TE VERBRANDEN

Er zijn inderdaad een aantal bewijzen dat sporten op een lege maag voornamelijk vet gaat verbranden. Wanneer je op een lege maag sport, zou je vooral beroep doen op je vetreserves en niet op de al reeds ingenomen calorieën. Want die heb je nog niet gegeten. Dus, dit klopt wel! 


 

Maar om te vermageren maakt het eigenlijk minder uit waar de verbrandde calorieën vandaan komen. Zolang je meer energie verbrandt op een dag dan dat je inneemt. Dan maakt het niet uit of je nu vet of koolhydraten verbrandt. Als je  langer dan een uur wil sporten, is het sowieso verstandig om vooraf al wat eiwitten te eten. De eiwitten gaan tegen dat je lichaam jouw spieren als brandstof gaat gebruiken, wanneer je lichaam je opgeslagen koolhydraten heeft gebruikt, geeft het de voorkeur éérst aan eiwitten als brandstof en dan pas vetten.


Waar je vooral rekening mee moet houden, is wat het beste werkt voor JOUW lichaam. Elk lichaam is anders, elke persoon is anders. Als jij je slapjes voelt door te sporten op een lege maag of net minder goed kan sporten, dan heeft dat helemaal niet veel zin. Belangrijk is dat je doet waar JIJ je goed bij voelt en dat je traint in de optimale omstandigheden zodat je de beste resultaten kan behalen.

FEIT. Sporten op een lege maag helpt meer vet te verbranden.


NOG MEER FABELS?

Vasten zou helpen tegen diabetes type 2, het verouderingsproces tegengaan, je cholesterol verlagen, … Na heel wat zoeken vond ik echter geen betrouwbare wetenschappelijk informatie die aangaf dat dit alleen door het vasten komt.  Het is heel moeilijk om zoiets te onderzoeken, laat staan om het te bewijzen. De onderzoeken die ik bekeken heb, waren allemaal erg kort door de bocht & niet heel betrouwbaar.

Mijn conclusie? Vasten kan helpen maar dat ligt niet enkel en alleen aan het vasten
Het ligt eerder aan de gezondere levensstijl dat helpt om gezond en fit te worden. Een gezond en fit lichaam heeft positieve invloeden op je lichaam waardoor je gezonder oud wordt, minder kans hebt op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, enz.


ZIJN ER NADELEN?

Er zijn volgens mij een aantal nadelen als je gaat vasten. Het grootste nadeel: het volhouden.
Elke dag voor de rest van je leven niet meer mogen ontbijten of na 20u nog iets eten. Dat lijkt mij heel lastig om vol te houden... Die etentjes bij vrienden terwijl je eigenlijk zou moeten vasten zorgen dan net voor een schuldgevoel ipv dat het gezellig is.

Wanneer je stopt met vasten en weer ‘normaal’ gaat eten, is de kans groot dat het verloren gewicht er opnieuw bijkomt omdat je weer meer calorieën eet. Dat is jammer genoeg hoe het werkt met elk dieet dat je niet je hele leven lang kan volhouden. Hierdoor krijgen heel veel vrouwen last van het gekende jojo effect.

Bij vasten ligt de nadruk op wanneer je eet & niet op wat je allemaal eet. Dit kan ervoor zorgen dat je de nodige voedingsstoffen mist en tekorten kan krijgen.

Wanneer je tegen 9u enorm veel honger krijgt, zou je niet mogen eten... Je lichaam zal dan vooral zin hebben in snelle calorieën. Je zult meer zin krijgen in vet en suiker! Daarnaast is het gevaarlijk om dan nog zo lang te moeten wachten: “Ik heb nu 8 uur om te eten, ik ga dus zoveel mogelijk eten in deze korte tijd. nu mag ik!”  We zijn als mensen de connectie met onszelf verloren door al het diëten... leer om weer te luisteren naar je lichaam, aanvoelen wanneer je honger hebt en wanneer niet. Als je met de klok eet, wordt dit een stuk lastiger! 

Nog een nadeel is dat je je slap kan gaan voelen, je minder kan concentreren en weinig energie hebt in de voormiddag. Je lichaam kan niet goed opstarten zonder voeding s'morgens. Na een tijdje wen je hier wel aan, maar het kan een heel vervelend gevoel zijn. Echt happy word je er niet van!

Tenslotte werkt vasten eigenlijk niet wanneer je niet gezond eet tijdens de uren dat je mag eten. Als je grijpt naar pizza, koekjes, snoepjes, … zal je calorie inname niet dalen en je gewicht dus ook niet! Met andere woorden:  vasten zal niet beter werken dan een gezondere levensstijl. De hoofd reden dat je gewicht verliest, is omdat je tijdens een langere periode minder calorieën eet dan je verbrandt, wat ervoor zorgt dat je gewicht zal verliezen.


CONCLUSIE

Vasten wordt gezien als een wondermiddel om te vermageren, maar zoals je ondertussen ook wel weet: wondermiddelen bestaan niet. Daarnaast werkt het alleen als je je eetpatroon aanpast en gezond(er) gaat leven. Denk aan meer groenten, fruit, mager eiwitten, goede vetten & complexe koolhydraten en minder bewerkte voedingsmiddelen zoals koekjes, chips, frisdranken, pizza enz enz ...

Tenslotte lijkt het niet iets dat vol te houden is. Wanneer je stopt, zal je terug gaan naar je oude eetpatroon & gewoontes die er voor gezorgd hebben dat je in eerste instantie aankwam. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht en dat kan heel frustrerend zijn.

Ik raad dus het volgende aan: ga vooral op zoek naar wat voor jou werkt en probeer te werken aan een gezonde levensstijl zonder restricties in wat of wanneer je mag je eten. Probeer 80% van de tijd de voedzame alternatieven te eten en de andere 20% van de tijd kan je genieten van de minder voedzame alternatieven. Geen verboden voedingsmiddelen, wel keuzes! Het is beter om te leren hoe je een gezonde levensstijl kan aanhouden, dan hoe je het vasten kan volhouden. Je kan kiezen om hulpmiddelen zoals de Day and Nightdrops te gebruiken maar dan is een gezonde levensstijl ook de basis! Al de rest is er als ondersteuning tijdens het aanpassen van jouw gewoontes.

Werkt vasten voor jou wel heel goed, kan je het volhouden en ben je er blij mee? Dan is dat natuurlijk ook goed, ga er lekker mee door zo lang het voor jou fijn aanvoelt en werkt.


Heb jij echter hulp nodig bij het maken van die gezonde keuzes? Neem dan een kijkje naar de verschillende formules en ontdek hoe wij kunnen helpen.

PS: je krijgt de 1e maand GRATIS toegang tot alle exclusieve content bij registratie via deze link


8 maanden geleden

Recente blog posts:

SHOP MET KORTING!

Ik ontdekte laatst de mooie houten en duurzame keukenmaterialen van Tuuli! He-le-maal mijn ding <3 en misschien ook wel leu... lees meer

Naar blog overzicht

Reacties:

Nog geen reacties, laat hieronder als eerste een bericht na.
U bent niet aangemeld

Om een reactie te plaatsen moet je eerst inloggen

Log in of Registreer