Kijk & vergelijk zongedroogde tomaatjes

Zongedroogde tomaatjes zijn super lekker in n slaatje of door de pasta, ook lekker als apero hapje! Maar er is toch wel wat verschil tussen de tomaatjes in bokaal & de versere variant. Laten we even kijken & vergelijken!

Kijk en vergelijk!
Deze keer vergelijken we de zongedroogde tomaatje in glas & van de versafdeling van Albert Heijn:

Semi gedroogde cherrytomaatjes

Energie: 160 kcal
Vet: 6 gram
Waarvan verzadigd: 1 gram
Koolhydraten: 19 gram
Eiwitten: 4 gram
Zout: 1 gram


Zongedroogde tomaatjes

Energie: 250 kcal
Vet: 16 gram
Waarvan verzadigd: 1,5 gram
Koolhydraten: 14 gram
Eiwitten: 8 gram
Zout: 3 gram


Zoals je ziet is er wel best een groot verschil! De verse variant bevat niet alleen minder kcal maar ook minder vet en zout. Er zitten wel wat minder eiwitten in. Je kiest het beste voor de tomaatjes van de versafdeling. LET OP! ook deze tomaatjes liggen in olie, laat ze zoveel mogelijk uitlekken voor je ze gebruikt. Het belangrijkste is dat je binnen je behoefte blijft.

Zongedroogde tomaten zijn een typisch Mediterraan product, voorzien van de nodige olie en kruiden om de smaak ervan helemaal af te maken. Ze zijn iéts minder gezond dan verse tomaten, door de olie die indringt in de vruchtgroente. Daardoor gaan een paar vitaminen van de groente verloren. Toch kan je ze zeker niet helemaal ongezond noemen, omdat ze heel wat gezondheidsvoordelen opleveren. Laat die zongedroogde tomaatjes dus zeker niet links liggen!

Vitamines & mineralen
Door het bewerken van de tomaten gaan er wat vitamines en mineralen verloren maar toch bevat de zongedroogde variant nog heel wat vitamines en mineralen. Ze bevatten vitamine C, A, K, B, B12 & foliumzuur! Best indrukwekkend toch? Ze bevatten ook ijzer, kalium, mangaan, koper, magnesium & calcium. Een super gezond bommetje vol voedingstoffen dus.


Houdt je bloeddruk op peil
Door de aanwezige hoeveelheid kalium in de zongedroogde tomaten, blijft de bloeddruk op peil. Natrium afkomstig uit andere voedingsmiddelen die veel zout bevatten, wordt door kalium geneutraliseerd. Wat wil zeggen dat je minder last zal hebben van de negatieve effecten van zout. Dat betekent uiteraard niet dat je veel zout moet eten om vervolgens te denken dat een zongedroogde tomaat alles zal uitbalanceren. Een teveel aan zout verhoogt de bloeddruk, waar kalium die net verlaagt. Zoals met alles draait het om de balans.


Preventief voor nierstenen
Kalium kan eveneens preventief werken tegen nierstenen
. Nierstenen zijn kleine harde afzettingen die gevormd worden door mineralen en zouten. Vaak ontstaan er nierstenen door een te geconcentreerde urine, waardoor die mineralen en zouten de tijd hebben om te kristalliseren. Een dieet met veel kalium in wordt telkens aanbevolen om de vorming van nierstenen tegen te gaan. Kalium is ook nog eens goed voor onze spieren!


Goed voor je hart!
Zongedroogde tomaten bevatten veel vezels en zijn daarmee ook ideaal om je hart gezond te maken. De tomaatjes verlagen de slechte cholesterol en verhogen de goede cholesterol, wat de gezondheid van je hart helemaal ten goede komt.


Voor het behoud van sterke botten

Hoe ouder we worden, hoe brozer onze botten. Dat verklaart ook waarom oudere mensen makkelijker botten breken en vaker last hebben van aandoeningen zoals reuma. Wie het natuurlijke verouderingsproces wil tegengaan op basis van zijn voeding, kiest best voor mineralen zoals calcium, magnesium en fosfor. Allemaal mineralen die de zongedroogde tomaat in zich heeft!


8 maanden geleden

Recente blog posts:

Wat is er gezonder: Zoete aardappel of gewone aardappel?

Bijna iedereen is met de oer-Hollandse pieper grootgebracht, toch geven veel mensen in de afgelopen jaren steeds vaker een v... lees meer

Shop met korting bij Notenstore.nl

Ik mag jou 10% korting geven op ál het lekker van notenstore.nl lees meer

TIPS OM BETAALBAAR ÉN GEZOND TE KOKEN

Gezond eten met een beperkt budget is niet vanzelfsprekend, maar het is wel mogelijk. Je hoeft dus niet per se diep in je po... lees meer

Naar blog overzicht

Reacties:

Nog geen reacties, laat hieronder als eerste een bericht na.
U bent niet aangemeld

Om een reactie te plaatsen moet je eerst inloggen

Log in of Registreer